Campagne de collecte 15 septembre 2024 – 1 octobre 2024 C'est quoi, la collecte de fonds?

A technika krónikája

A technika krónikája

Felix R. Paturi
0 / 4.0
0 comments
Avez-vous aimé ce livre?
Quelle est la qualité du fichier téléchargé?
Veuillez télécharger le livre pour apprécier sa qualité
Quelle est la qualité des fichiers téléchargés?
Az ember sohasem volt csupán szerszámkészítő állat - ahogy azt fel-elbukkanó filozófiák hirdetik. Agya, a legcsodálatosabb "szerszám" már az ősidők óta új, ismeretlen területek felfedezésére sarkallta, a létért való küzdelem pedig találékonnyá tette: eszközöket, fegyvereket kezdett készíteni.

Európa, Ázsia, Afrika, Amerika népeinek többezeréves szellemi, technikai teljesítményei bontakoznak ki előttünk ebben a színes képeskönyvben: az ókori civilizációk gigantikus alkotásai, a görög filozófia világról alkotott gazdag képe, a reneszánsz művészmérnökeinek nagyszabású tervei, az angol ipari forradalom pöfögve meginduló mozdonyai, Edison recsegő fonográfja, az első halványan felpislákoló izzólámpa - haditechnikai és a hétköznapok munkáit megkönnyítő eszközök, gépek, ötletek.

Hol születtek meg ezek a nagyszerű találmányok? Fészerben, mint a Wright fivérek első repülőgépe; egy családi ház gyerekszobájában, mint a derék állatorvos, Dunlop által barkácsolt biciklitömlő; a séta közben, mint Bánki Donát és Csonka János porlasztója, amihez az ötletet egy utcai virágárus vízpermetezője adta - és persze jól felszerelt kutatóintézetekben, laboratóriumokban, üzemekben.

Külön értéke a kötetnek, hogy egyben magyar technikatörténet is. Csaknem kétszáz magyar feltalál, tudós munkásságát ismerjük meg belőle, s képet kapunk jeles hazai ipartörténeti eseményekről is. Szerény anyagi eszközeink ellenére mindig a technikai haladás élvonalához tartozunk.

Az őskortól 1991 májusáig ívelő krónikát lapozgatva, a csaknem 2000 fényképet, árát, rajzot szemlélve egy gondolat erősödik meg bennünk: nem a technika, hanem az azt létrehozó ember a csodálatos

Année:
1991
Editeur::
Officina Nova
Langue:
hungarian
Pages:
676
ISBN 10:
9637836446
ISBN 13:
9789637836442
Fichier:
PDF, 147.02 MB
IPFS:
CID , CID Blake2b
hungarian, 1991
Lire en ligne
La conversion en est effectuée
La conversion en a échoué

Mots Clefs